Setmana de la poesia de València (5-9 de juliol de 2010)

Setmana de la poesia de València (5-9 de juliol de 2010)
Foto d'Ángel Arenas

"Transversalitats poètiques" (Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació)

Professora responsable: Dra. Begonya Pozo

Professores i professors convidats: Antònia Cabanilles, Ana Lozano, Guillermo Cano, Josep Pedrals, Miguel Teruel, Laura Borràs.

Descripició de les sessions multidisciplinars d'aques curs, dedicat especialment a l'estudi de diversos àmbits teórics que dialoguen alhora en la contrucció dels poemes com a potents i complexos artefactes literaris i estètics.

1ª Sessió: “Prácticas comparatistas: retratos y autorretratos”

(Dra. Antònia Cabanilles i Dra. Ana Lozano)

Desde la disciplina comparatista en la que ambas trabajamos, proponemos para este curso realizar una práctica genológica (es decir, el estudio de un género literario) combinándola con la perspectiva que nos ofrecen actualmente los estudios de género (las diversas teorías feministas). Abordaremos estas dos caras del género -la literaria y la identitaria- a partir de ejemplos de retratos y autorretratos poéticos (pero también narrativos, plásticos, audiovisuales, etc.).


2ª Sessió: “Seis caminos entre la poesía y las artes contemporáneas”

(Dr. Guillermo Cano)

En esa sesión se abordarán seis ejemplos de artistas contemporáneos que han introducido de distintos modos la poesía en sus prácticas artísticas. La sesión consta de cuatro partes:
1. Consideraciones previas
2. Relaciones entre la poesía y las artes
3. Seis caminos: abstracción, letrismo, poesía visual, poesía objetual, poesía espacial y poesía procesual.
4. Prácticas.


3ª Sessió: “La poesia oral: transmetre i interpretar”

(Josep Pedrals)

La poesia és oral per antonomàsia; prèviament a l'escriptura, ja hi havia poeticitat en la parla i el so. A partir de la lletra, com amb una partitura, el procés d'estructuració del discurs sonor guanya profunditat, assoleix complexitat i abstracció. En aquesta sessió cercarem les maneres d'assaborir tota la càrrega de la veu poètica, analitzant-la des de l'oratòria, practicant-la des de la consciencia de la virtut de l'instant i l'efimeritat de la sensació. Constatarem verbalment l'anàlisi de l'esquema rítmic, la influència de la comunicació no-verbal i la transracionalitat. Aprofundirem els valors expressius i d'entonació i les estratègies de persuasió i, si déu vol, aprendrem tècniques d'improvisació en vers.


4ª Sessió: “Hacia una erótica de la traducción poética”

(Dr. Miguel Teruel)

1. Ritmo, artesanía y traducción.
2. ¿Traducir la rima? ¿Rimar la traducción?
3. Estrategias de visibilización en la traducción de las formas poéticas.
4. El concepto de versión en la música popular.


5ª Sessió: “La poesia digital: la darrera baula experimental de la poesia”

(Dra. Laura Borràs)

Com gairebé totes les àrees del coneixement i la cultura, la poesia també ha trobat el seu espai en el mitjà que està modificant la nostra concepció del món: la xarxa Internet, un interessant i fructífer espai de tensió-interacció entre allò que és tecnològic, artístic, social i polític. Aquest curs vol presentar una reflexió general a propòsit de les dinàmiques de creació poètica digital, incloent-la en un flux d'evolució i transformació de la paraula poètica al llarg dels segles i analitzant-ne els trets característics a partir d'estudis de cas. Així doncs, ens acostarem a la poesía digital entenent-la com un art del llenguatge i, per tant, com un dels gèneres de la “literatura digital” i no pas com la digitalització de la literatura que coneixem i podem trobar en suports com ara taules, papirs, volums, incunables o llibres. Farem una immersió poètica (res millor a l'estiu) en la realitat literària emergent que neix d’un entorn digital i des de procediments digitals que només pot ser consumida en aquest context.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada